Archive for ◊ October, 2009 ◊

Author:
• Friday, October 30th, 2009

Søde kunder!

Nu kommer der efterhånden en del forbi vores landlige idyl i Røgerup – og vi er så glade så glade, for vores kunder er så SØDE! Det er DEJLIGT, er det!

Det kommer ofte bag på os, at så mange synes vi bor hyggeligt…for vist har “Baunekjærsgaard” potentiale, men sommetider kan det være svært at få øje på alt det der ER sket, og man kommer til at fokusere på alt det der SKAL ordnes. Det kender de fleste vel. Derfor er det så rart når der kommer søde mennesker og minder en om hvorfor det nu var man bandt an med den gamle gule bindingsværksruin fra 1858. Lidt rygklap er aldrig af vejen, og her ER hyggeligt, se selv:

Lavere fragt og porto priser!!

Vi har fået en SUPER god aftale i stand med et solidt og ekstraordinært godt fragtfirma. Lige så snart vi får programmeret færdig, bliver portopriserne sat ned til 45 kr, – uanset hvor meget du køber. Fragtpriserne falder også, og vi vender tilbage med en endelig pris når vi har forhandlet færdig. Lige for god ordens skyld: Porto gælder småting, fragt gælder alt det der ikke kan sendes med posten. Som det ser ud nu kan alle møbler sendes for max 300 kr. i hele landet, og på Sjælland kan det endda være det kommer til at “koste næsten gratis”. Se i øvrigt sidste nye varer her:

Julepynt…snig snig

Vi har listet julekategorien ind på sitet i nattens mulm og mørke…det er for tidligt, men der er ikke noget at gøre. I løbet af næste uge kommer der det julepynt på som vi har fundet i løbet af året, røde stager, gamle glaskugler og meget andet. Vi har investeret i de fineste adventstal og englevinger – det er ikke for tidligt at vise dem, så dem kan du se her:

Vi har store problemer med vores kat Palermo. Den synes det er helt ok at spise de kager vi udstiller i butikken. Det synes vi ikke. Vi vil have det skal se sådan her ud:

Bornholmerure

Forresten kan du læse den spændende historie om Bornholmeruret hvis du ruller ned og læser forrige blogindlæg…der kommer nemlig Bornholmerure til salg hos Blandet-landhandel.dk.

Åbningstider

Butikkens åbningstider fremgår af netbutikkens forside. Der KAN være afvigelser, så kommer du langvejs fra ringer du bare 21917600, så du er sikker på at der er andre end kagespiseren Palermo tilstede…

Vi ses! Kh Katinka, www.blandet-landhandel.dk

Category: Velkommen  | 2 Comments
Author:
• Friday, October 30th, 2009

( 2 Bornholmer “frøkner” og 4 barok bornholmere)

Kender du historien om Bornholmeruret? Faktisk er der en historie i historien….og det er en virkelig historie!

En god historie

Det har altid ”heddet sig” at produktionen af de store gulvure som bliver kaldt bornholmerure begyndte efter at man lurede kunsten af efter nogle engelske ure som blev bragt i land på Bornholm fra et strandet skib. I mange år var det blot en ”god historie” som ingen vidste om der var belæg for i virkeligheden. Men det var jo en god historie, og derfor blev historien fortalt igen og igen siden engang i 1740’erne…..

En sand historie

Da historikeren Bodil Tornehave ledte i nogle tudsegamle dokumenter om pottemagervirksomheden på Bornholm, faldt hun pludselig over et dokument som indeholdt oplysninger om et strandet skib med en ladning engelske ure der var blevet bragt flot i Rønne, hvor nogle rokkedrejere skulle rense værkerne for salttvand……Bodil Tornehave blev straks klar over, at den gamle gode historie derfor var ganske sand, og hun begyndte at undersøge nærmere hvordan produktionen af en af Bornholms største eksportvarer gennem tiderne opstod: BORNHOLMERURENE.

6 rokkedrejere, som jo var vant til at arbejde med finurlige ting, fik til opgave at rense urene, og de besluttede sig for at gøre englænderne kunsten efter. De første ure var simple, men rokkedrejerne blev faktisk snart rigtig dygtige, og to af dem, Arboe-brødrene, er stadig de mest berømte af alle urmagere. At eje en ”Arboe-klokke” er som at eje en Rolls-Royce!

Der er fire typer bornholmerure, “barok”, som er de største og som ligner de engelske ure mest, “mand”, som har firkantet hovede, “frøken” som har runde kinder og krone, og “kone” som har helt rundt hovede. I starten var stilen barok, men blev snart Louis Seize og gik til sidst over i empire-stilen (tandsnit og bladranker)…..de fleste empireure er som regel en “mand” med hvide med guldstafferinger, og den type ur som de fleste forbinder med en ”Bornholmer”.

(Sådan ser tinkransen ud på en “rolls royce” bornholmer – en barok Arboe, fra 1700-tallet)

Den ultimative antikvitet

Skulle man vælge kun ÉN antikvitet, så skulle det være et bornholmerur. Det er ganske simpelthen en fantastisk antikvitet. Der er så mange aspekter ved en bornholmer som er interessant. Udseendet er et af dem: En bornholmer er en smuk genstand. Urkassen er altid fin og håndlavet med smukke dekorationer, og få ting kan som en bornholmer skabe stemning i en stue. De fylder ikke meget, og kan stå næsten hvor det skal være….et andet aspekt er det faktum at nogle af urene jo er over 200 år gamle, og stadig går fuldstændig perfekt. Det er da helt utroligt! Når man kigger nærmere på urværket, kan de fleste heller ikke undgå at blive imponerede over alle finesserne og detaljerne…..og husk på: Det hele er jo håndlavet. Samtlige tandhjul og trisser. Og de fine tandhjul og lodder og håndlavede visere kan stadig stå i stuen og skabe stemning med sit rolige ”tik-tak”. Form og funktion – måske lidt forældet, men stadig uhørt smukt.

(Bornholmer “frøken”, ca. 1880-1900)

Viden skaber interesse

Det er med bornholmerure som med de fleste andre ting her i livet: Jo mere man ved om det pågældende emne – jo mere interessant synes man det er, og jo mere får man lyst til at vide mere. Se blot på samlere, der ofte er de rene eksperter inden for deres ”felt”. Hvis du vil vide mere om Bornholmerure, kan du læse Bodil Tornehaves bøger ”Bornholmeruret” og ”Bornholmske urmagere”.

Og vel er vi da lokalpatrioter om en hals….men du må da indrømme at det er en interessant historie: bornholmeruret, som har betydet så meget for Bornholm, og faktisk bliver produceret den dag i dag!

Vi kommer til at få en MASSE bornholmere på sitet inden længe. Så det kan du faktisk godt begynde at glæde dig til.

NB: Et ægte Bornholmerur er lavet på Bornholm. Står der Junghans eller tempus fugit på urskiven er det nok ikke et Bornholmerur…

(Hvid Bornholmer “mand” og åremalet “frøken”)

Author:
• Tuesday, October 20th, 2009

Vintage pelse

Vi har lige lagt en masse vintage pelse på nettet. Der er så mange at der ikke er plads til dem alle i butikken! Du kan se dem her: VINTAGE PELSE

Der er kommet en ny kategori, med pelse der trænger til en kærlig hånd, og som altså ikke er perfekte, men som kommer med alligevel, fordi der stadig er liv i dem – ELLER fordi du kan bruge pelsværket til noget andet, fx. en vest, en børnejakke, en hat, en tevarmer etc etc etc. Pels er dyrt og det føles at rart at genbruge netop denne ressource. Se nogle af vintage laserne her:

Kom og prøv pelse…

Som du kan se er der alle mulige slags, mink, ræv, bæverlam, nutria, korte, lange og så selvfølgelig også capes. Vi venter på en ladning mink capes (det danskerne ofte kalder en stola….men som vel snarere er en slags sjal) fordi der næsten er helt udsolgt. Der er altså masser af pelse – og endda flere på vej….

Du kan købe en lækker vintage pels over nettet, selvfølgelig, og returnere hvis du ikke kan passe den, og du kan komme forbi butikken og prøve. Det er sjovt at prøve pelse – man bliver glad af det, fordi det giver en følelse af luxus. Og man får virkelig meget for pengene når man køber en brugt pels!

Butikkens åbningstider fremgår altid af forsiden – og ellers ringer du bare 21917600 – så finder vi et tidspunkt der passer.

Bornholm og Sverige

Hvis du mangler en god idé til et ferierejsemål i efteråret, vil vi gerne anbefale både Bornholm OG Sverige. Klar ren luft, smuk natur, flinke mennesker, bølger, klipper, elge, urfugle og visne blade. Så bliver det da ikke bedre! Hvis man så krydrer det lidt med et par besøg hos de gode antiksteder vi kender, ja, så er vi helt oppe i de højere luftlag. Nogle af vores fund er på vej her på sitet – andre kommer ud i butikken. Det gælder bl.a. en stor kasse fyldt med de skønneste rester af retrotapet. Og masser af gevirer.

Kulhydrater skal der til!

Når man er blevet blæst igennem af efterårsstormene kan man fornøje sig med diverse kulhydrater i form af Blåbærkager á la Blandet-landhandel og varm kakao. Vi har fundet på en god opskrift som medfølger når du køber en kageform. Vi arbejder også på en lækker krydderkage, som vil egne sig fortrinligt til en kop te….den skal lige optimeres lidt, men snart er der endnu en lækker opskrift klar, så du kan bage en kage med ægte “wauw-effekt”.

Vi vender snart tilbage, for der er masser af nyheder på trapperne, på tegnebordet, på bedding og på vej.

Vi ses gerne!

Kh Katinka, www.blandet-landhandel.dk